Történet

Joris van Wijngaarden, a holland Carante Groep akkori igazgatója 2005-ben egy partit szervezett a személyzet számára, amelyet Southwest Fesztiválnak neveztek el. Mivel lelkes támogatója volt az élő zenének, több zenészt is meghívott, hogy szórakoztassák a jelenlevőket. Itt volt Candye Kane, amerikai blues énekesnő is, aki Lady Angel és J.A. Grace művésznéven ismert fogyatékkal élő énekeseket a színpadra szólította, hogy vele együtt énekeljenek. Ez a pillanat kölcsönös inspirációt jelentett. A színpadon álló énekesek együtt maradandó élményt nyújtottak, a blues zenét kívánták népszerűsíteni, a közös élmény mindenki szívét lángra gyújtotta, és egy olyan összefogás született meg, amely végre eltörölte a határokat a fogyatékkal élő és az egészséges emberek között. Ez a pillanat volt a United by Music mozgalom megszületése.

South West Festival 2005 (start United by Music)

Az első fázisban megkezdődött a zenei tehetségek keresése. A meghallgatások egész Hollandia területén zajlottak, nagyon sok értelmi fogyatékkal élő, tehetséges személy vett részt, jelentkezett. 2006-ban került sor az első United by Music zenei turnéra: a fellépők két hét leforgása alatt tizenegy műsort adtak. Mindegyik műsorban egy amerikai blues zenekar irányítása alatt álló, fogyatékkal élő művész szerepelt. Minden fellépés az amerikai blues díva, Candye Kane műsorával zárult. Ettől a pillanattól számítva a United by Music egy megindító jelenséggé vált Hollandiában is.

Azóta a United by Music sokat változott. Jelenleg a szervezet egy olyan ügynökségként működik, amely művészeket karol fel és az a célja, hogy minél több, különböző művészt összehozzon. A zenészek majdnem teljesen önállóak, amikor zenei fellépésről van szó és professzionális zenésznek nevezhetjük őket. Például az All Star nevű bandának már több, mint 300 fellépése volt, koncertjeiken 100 ezer ember vett részt, 10 különböző országban játszottak, köztük Dél-Afrika Köztársaság, Írország, Dánia, Svédország, Norvégia, Belgium, Németország, Kanada és az Egyesült Államok.

Az az álmunk, hogy a United by Music mozgalom mindenhol ismertté váljon, hogy a fogyatékkal élő emberek is egy közös standard szerint szerepelhessenek és egyenlő bánásmódban részesüljenek bárhol a világon.

2012-ben a United by Music létrehozott egy független non-profit szervezetet Észak-Amerikában is, Barbara Hammerman (www.ubmna.org) irányításával és 2015-ben megalakult az önálló norvégiai szervezet is Helena Wilberg irányítása alatt (www.unitedbymusic.no). 2018-ban Sepsiszentgyörgyön jegyezték be a United by Music Romania Alapítványt, amelynek tiszteletbeli elnöke Luiza Zan, közismert jazz énekesnő, létrehozója pedig Makkai Péter református lelkész, akinek a nevéhez számos szociális projekt kötődik, amelyek mind a fogyatékkal élők jólétét szolgálják.

A United by Music mozgalom egy spontán pillanatból nőtte ki magát egy olyan szervezetté, amely ma már az egész világon ismert és több száz ember életében nyomot hagyott.
Candye Kane

Együttesek és fellépők + Shop

Instagram

A sütik megkönnyítik számunkra a szolgáltatásaink nyújtását. Szolgáltatásaink használatával engedélyezheti a cookie-k használatát.
További információk Elfogadom Kilép